Kontra vesti

April 5, 2023

Buč Kesidi na regionalnoj turneji

Pančevački sastav Buč Kesidi je izazvao pravu euforiju objavljivanjem tri velika koncerta u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu, a za svoje brojne obožavaoce koji nisu u prilici da dođu na neki od ovih koncerata organizovali su klupsku regionalnu turneju koju započinju 30. marta u Vranju. Potom se nižu nastupi u Pirotu (31. mart), Zaječaru (1. april), Jagodini (2. april), Podgorici (5. april), Užicu (6. april), Kruševcu (7. april), Čačku (8. april), Valjevu (9. april), Zrenjaninu (14. april) i Subotici (15. april), a 5. maja završavaju koncertom u Sarajevu.

Za većinu nastupa karte su skoro rasprodate, tako da Luka i Zoran svojim fanovima poručuju: „Budite spremni! Očekuju se gužve na vratima“.

Osim koncertne promocije novih pesama „Curimo po asfaltu“ i „Skupi snagu“ koje najavljuju novi album, a na You Tube-u i striming platformama već beleže stotine hiljada pregleda i slušanja, popularni dvojac će na koncertima izvoditi i svoje brojne dobro poznate hitove sa prethodna dva albuma.

Pored nagrada koje su već dobili za svoj rad, poslednja u nizu je nagrada kultne emisije RTS-a „Bunt“, koja je pesmu „Curimo po asfaltu“ prograsila za „Pesmu godine 2022“. U obrazloženju žirija je istaknuto da je “Buč Kesidi bend koji definitivno obeležava ovu deceniju na domaćoj muzičkoj sceni. Njihov rad je dokaz da se naša rok scena obnavlja, da mladi autori postoje i da imaju mnogo toga značajnog da nam kažu i pokažu.“

Buč Kesidi je bez sumnje najznačajnije regionalno muzičko ime u poslednjih nekoliko godina. Novi album dolazi nakon velikog uspeha albuma “Euforija” i istoimene turneje sa kojom su obišli sve zemlje bivše Jugoslavije, proizveli ogroman hajp u regionu i rasprodali rekordnih pet koncerata u Zagrebu. Album je uvršten na lestvice najboljih izdanja te godine, doneo im je nominaciju za nagradu IMPALA za najbolji nezavisni evropski album, a bend je snimio i prvi koncertni film “Buč Kesidi: Euforija uživo”.

Pored toga vlasnici su GODUM nagrade Udruženja muzičara rok, zabavne i džez muzike Srbije, za najbolje mlade snage 2020, MAC Awards 2020 – Alternativna pop numera godine (za hit “Nema ljubavi u klubu”), ELLE Style Awards 2020 – Up-And-Coming Artist nagrada, RUNDA nagrada 2020 – Najbolja pesma – za singl “Nedelja ujutru”, a pesma “Idemo do hodnika” je na poslednjoj dodeli MAC Awards 2023 proglašena za najbolju rok numeru.

Karte za fan pit za beogradski koncert 3. juna su rasprodate za rekordna dva dana, a do danas je rasprodato ??% kapaciteta stadiona Tašmajdan. Za koncert u Novom Sadu je ostalo još nekoliko desetina slobodnih karata, a zagrebački stadion Šalata će za par dana biti rasprodat.

Zoran Zarubica (bubnjevi, vokal) i Luka Racić (gitara, vokal), levoruki disko pop-rok elektro boj bend duo kako sami sebe Buč Kesidi nazivaju, novim singlovima i koncertima obeležavaju 10 godina svoga rada i zajedno sa publikom ulaze u drugu deceniju druženja.