Kontra vesti

March 21, 2019

Fipa objavio debi album “Heartsongs for the Brave”

Novosadski kantautor, producent i pionir domaćeg amerikana zvuka Filip Vlatković se vraća na scenu pod imenom FIPA, nakon nekoliko godina pauze, sa prvim albumom “Heartsongs for the Brave”. Album izlazi pod sopstvenom etiketom Magnetix Records u četvrtak 21. marta i pored fizičkog izdanja, zahvaljujući digitalnoj distribuciji izdavačke kuće Kontra, naćiće se na svim streaming platformama na sledećem linku https://fanlink.to/fipa. Projekat je takođe podržala organizacija muzičkih autora Srbije, Sokoj.

Sniman na relaciji Novi Sad – New York, na albumu su učestvovali muzičari i ljudi koji iza sebe imaju saradnju sa velikanima američke indie i pop scene poput Neko Case, They Might Be Giants, City and Colour, Moby, Ryuichi Sakamoto, Thievery Corporation… Pesme su snimane kao u davnašnja vremena, na magnetofonsku traku i bez upotrebe modernih elektronskih instrumenata i sintisajzera.

Pod neskrivenim uticajima velikana kao što su Beatles i Beach Boys, ali nesumnjivo i modernih rock ikona kao što su Foo Fighters ili John Frusciante, Fipa stvara jedinstveni retro-alternativni pečat oličen u ličnoj interpretaciji indie rock muzike.

“Ideja je bila da predstavim svoja dosadašnja emotivna iskustva kroz fascinaciju kontrasta u svim aspektima današnjeg, modernog života – tako je ovaj album i glasan i tih, i srećan i tužan, vodeći vas i kroz grad i selo” naveo je Fipa.

Do sada su fanovi imali prilike da vide lo-fi spot za pesmu “Pick Me Up” koji je najavio album,  a FIPA u punom sastavu sa pratećim bendom priprema koncertnu promociju albuma u Novom Sadu i Beogradu, zajedno sa serijom manjih gostovanja po gradovima Vojvodine.

FIPA je indie amerikana rock projekat novosadskog kantautora Filipa Vlatkovića, nastao nakon više od decenije aktivnog učešća u mužičkom životu nebrojenih domaćih sastava, pre svega u ulozi snimatelja i producenta. U sopstvenoj produkciji rađa se muzika  koja odiše jednostavnošću, minimalizmom i estetikom nekog prošlog vremena kada popularna muzika nije bila prekomplikovana i prezasićena. Projekat nastavlja tokom boravka u Americi, gde uz pomoć tamošnjih muzičara stvara okosnicu svog zvuka. Nakon povratka u Srbiju, kreće seriju intimnih solo nastupa uz akustičnu gitaru mahom po klubovima i kafićima, i godinu dana kasnije usled sve većeg interesovanja oformljuje prateći  bend. Ovakva grupa odvodi ga na festivale poput Exita, Zaječarske Gitarijade, Uličnih svirača i FAMUS-a, ali po potrebi mali intimni nastupi ne izostaju. Nakon par godina odsustva sa scene, najavljuje debi album za početak 2019. koji će zaokružiti dosadašnje stvarlaštvo.

U kakvoj god formaciji, Fipa stvara jedan vrlo raznolik spektar muzike sa konstantnim emocionalnim pečatom zahvaljujući okvirima indie-americana i rock pravaca.