Kontra vesti

September 25, 2020

Pera Detlić kao inspiracija za pesmu

Gitarista, pevač i kompozitor Acart (Aleksandar Mitrović) objavio je novi singl inspirisan crtanim filmom Pera Detlić. Pored članova Acart kvarteta, u pesmi, kao gosti, učestvuju Daniel Lazar-violinista iz Beograda koji godinama gradi zapaženu karijeru u Norveškoj, i Srpski glasovi-jedna od najzastupljenijih etno pevackih grupa kod nas. Singl je dostupan na svim streaming platformama putem linka:  https://kontra.streamlink.to/nuklearnidetlic

Pesma prolazi kroz nekoliko žanrova-od naginjanja ka John-u Scoefild-u, preko skercionih tonova funk-a i taktova progresivnog metala, kreće se do rumunski obojenog sola na violini i repeticija sa psihotičnim završetkom. Dramaturški gledano pesma od muzičke satire evoluira u dramatične dubine sa motivima bliskim smrti.

“Pesmu Nuklearni Detlić sam prvobitno zamislio kao instrumentalnu numeru. Rekao bih, acid worldmusic orijentacije. Jedne noći sam se naglo probudio i tekst mi je u celosti izašao iz rukava. Tada sam u potpunosti dobio sliku o atmosferi koju želim da postignem u pesmi, i to smo kasnije jurili u studiju…” navodi Aleksandar. Producent pesme je Petar Rudic a snimano je u studiju Destilerija.

Na pesmi je, uz prekide, radjeno 2 godine. Ovo je najeksperimentalnija numera na Acartovom 3. albumu HOMO LUDENS, koji će biti objavljen krajem jeseni za izdavačku kuću Kontra.