Deve9t festival od 15. do 23. juna

Četvrti po redu festival umetnosti DEV9T održaće se od 15. do 23. juna na prostoru Stare Ciglane u Beogradu. Inspirisan pesmom Milana Mladenovića ovogodišnji festival okupiće sve vrste umetnosti pod temom “Ogledalo”. U devet dana festivala posetioci će moći da slušaju koncerte, gledaju predstave i učestvuju u kreativnim radionicama.  Sa preko 200 slikara, više od 50 street artista, više od 100 fotografa, 100 vajara, 20 književnika, preko 20 performansa, 20 filmskih projekcija, 15 arhitekata, 10 strip umetnika i preko 20 radionica Dev9t postaje još jednom najveća umetnička kolonija na Balkanu!

Slikarstvo, vajarstvo, književnost, arhitektura, fotografija, film, ples, muzika i strip su oblasti koje će pokriti umetnici iz Engleske, Holandije, Makedonije, Srbije, Rumunije, Hrvatske, Amerike, Nemačke i mnogih drugih zemalja.

U veoma bogatom programu ovogodišnjeg festivala izdvajaju se pozorišna predstava ‘”Kralj Ibi’” u režiji Gorana Jevtića i produkciji festival DEV9T, koja će biti izvedena čak četiri puta, koncerte izvođača MAiKA, Kezz, Iskaz, Ljubičice, Jelena Petošević, Naked, Multietnička atrakcija, Last Rizla, Fish In Oil, dok će di-džej Speedy proslaviti svoj 29. rođendan na Urban Bug faveli i mnogi mnogi drugi

Internacionalni umetnici, street art, filmske projekcije, BelDocs film festival, Barbers & Brica koncept, Beat mithologia – hosted by Viktor Savic koncept, samo su neki od zanimljivih sadržaja.

Kao i uvek posebnu pažnju privući će zatvaranje festivala uz opraštanje od svega što  je bilo ove godine na burnerski način kao i ekipa Burnera iz celog sveta. Otvaranje festivala zamišljeno je kao oslobadjanje kreativnosti i predstavljanje najveće skulpture na festivalu od 9 metara, koja se tradicionalno pali poslednji dan na zatvaranju festivala.

Dev9t će ne samo predstaviti radove umetnika kao što je Miloš Šobajić, čija će kompozicija Progon sastavljena od više skulptura koje se šest metra visoke, biti predstavljena na festivalu, i Ema Bregović koja predstavlja rad Ćilim za klanjanje, već će mnogi umetnici pred publikom stvarati svoje radove. Na taj nači Dev9t ne postaje samo najveća galerija na otvorenom već najveći kreativni atelje. U okviru festivala skulptor Robert Jurak iz Slovenije i Andrej Minevski stvaraće skulpture pred publikom.

Zagreb Film fest predstaviće se na otvaranju festivala, Dok će BelDocks imati svoj dan na zatvaranju festivala.

Etno fusion rock atrakcija MAiKA, koju predvodi Ida Prester na festivalu imaće svoju beogradsku  promociju debi albuma Balkannibalism. MAiKA upravo na Dev9t stižu sa turneje na kojoj su binu deleli sa čuvenim Gogol Bordello, a pre koncerata koje imaju u Britaniji i regionalnim festivalima.

Među radionicama izdvajaju se pole dance radionica, koju će održati holanđanka Yvonne Snimk,  pravljenja maski, zdrave hrane, napravi svoj bedž, stvaranje ukrasa i tapiserija na razboju, pravljenja džinovskih balona od sapunice….

Gete institut, Italijanski kulturni centar i Austrisjki kulturni centar takođe će se predstaviti sa svojim programima.

Kreativni savet festivala ove godine čine Aleksandar Gligorijević, Vesna Golubović, Ivan Gračner, Arpad Slancik, Viktor Kiss i kreativni tim Dev9t.

Kompletan program festivala pogledajte na sledećem linku: http://dev9t.com/pdf/program.pdf

Ulaznice se prodaju na kapijama festivala po sledećim cenama:
Dnevni
500 RSD – regularna cena
300 RSD – za one koji nemaju

Dev9todnevni kompleti
2,000 RSD – regularna cena
5,000 RSD – donatorska cena

POZORIŠNA PREDSTAVA ”KRALJ IBI”

Pozorišna predstava ”Kralj Ibi” u režiji Gorana Jevtića biće izvedena četiri puta na ovogodišnjem festivalu DEV9T.

Ako ste propustili da vidite novi prostor u Beogradu, na post apokaliptičnim ostacima stare ciglane, jedno sasvim novo viđenje KRALJA IBIJA u spektakularnoj scenografiji Viktora Kissa, sa puno dobre muzike, filmova dođite 17, 19, 20, 22. juna 2018. godine u 17.30h da uživate u jednom sasvim novom i drugačijem pozorištu. Ovo je drugačija verzija predstave ”Kralj Ibi”, razlikuje se od predstave koja je svoju premijeru imala 1964. godine, a gde je Ibija igrao čuveni Zoran Radmilović.

Predstava je rađena po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX veka, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko delo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svetskoj pozornici i u umetnosti uopšte. Glumci su smešteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša kao i kostimi Tijane Pavlov.