Goran Šobić Sirano– Romanopisac, Pesnik, Kantautor

San Gorana Šobića Sirana je bio da ima rok bend. Rakovačka gitarijada, sredinom devedesetih, sala prepuna dece koja slušaju rok muziku, preko dvadeset takmičarskih bendova. Na kraju takmičarskog dela izlaze gosti Gitarijade. Beogradski „Iskon“ je tada, 1997. godine, imao svoj prvi nastup.  Ubrzo menjaju ime grupe u „Zid Mortal“. Ime grupe predstavlja zid koji nas podseća da je život ograničen i samim tim i vredan. Objavljuju prvi album 2001. godine za izdavačku kuću ITMM i daju mu ime po prethodnom nazivu grupe – Iskon. Spot singlovi sa ovog albuma su bili za pesme „Mislim na tebe“, „Ja ne želim“ i MIM. Spot za pesmu MIM je snimljen u saradnji sa mladim rediteljem Petrom Mihajlovićem za festival kratkog filma a u cilju promocije akcije Crvenog krsta pod nazivom „Za život bez oružja“.

Nižu se nastupi na prvom Beer fest-u, na Sport fest-u, pa humanitarni koncert na Marakani zatim nastup u okviru Dana borbe protiv Aids, EXIT, nastup za rođendan Radija 202 na Trgu Slobode, nekoliko nastupa ispred grupe Riblja čorba itd. Bora Đorđević je Siranov muzički uzor, na jednom od nastupa Riblje čorbe, (na Sajmu 1986.) pevajući refren pesme „Južna Afrika 1985“ – Ja ću da pevam – je i poželeo da ima bend i da piše pesme.

Predsednik je asocijacije za očuvanje i unapređenje rock’n’roll kulture ”Neki rok” koju osniva sa nekoliko muzičara. Naziv udruženja, osim nedefinisane vrste rock’n’roll-a, predstavlja i nedefinisan vremenski rok, tačnije život. Promovisali su rad mnogih udruženje koja se zalažu za kvalitetniji život. Sa udruženjem je učestvovao u žiriju na mnogim demo festivalima (Rok masters 202, Holiday 2001, U pravu si!, BDFL…), promovisao je nekoliko humanitarnih akcija (Igraj za život-Droga NE!, Za život bez oružja, BuNT, Parkovi za decu, ASTRA, Jazas, Orca, Trojka iz bloka) i organizovao je nekoliko koncerata koji su promovisali domaće autorske bendove.

Pseudonim Sirano, po najlepšoj priči o ljubavi, koristi od 2002. godine kada je počeo da uređuje i vodi radio emisiju noćnog programa na talasima ekološkog radija ”Bandini” pod nazivom ”Džiterbag” koja je imala 98 emitovanja, na temu ljubavi, u dve godine emitovanja. Emisija je dobila ime po stihu iz Siranove pesme ”Dozivam kišu” koji glasi – Oslobađam se strahova, Džiterbag dolazim i ja – gde Džiterbag predstavlja sazvežđe u koje će jednom otići, a kojem je ime dao po koferu za gitaru (Guitarbag). Kroz emisiju je prošlo mnogo značajnih umetnika poput Slađane Milošević, Bore Đorđevića, Ace Seltika, Srđana Čolića i dr. koji su pričali o ljubavi u sitne sate putem telefona. Emisija je ostala zapamćena po romansiranim pogledima na aktuelnosti, po čitanju poezije i po uključivanju slušalaca koji su aktivno učestvovali u stvaranju priče o ljubavi.

Paralelno stvara pesme za novi album koji 2005. godine objavljuje izdavačka kuća „One records“. Naziv albuma „Svemir i ljudska glupost“ se osvrće na Ajnštajnovu teoriju da su samo svemir i ljudska glupost bezgranični – mada za svemir nije baš najsigurniji. Promocija ovog albuma je bila održana u Etnografskom muzeju, u prisustvu mnogih muzičara i drugih javnih ličnosti. Prvi spot singl sa ovog albuma je bio za pesmu „Povedi me“.

U jeku medijske promocije drugog albuma i najave drugog spota, za pesmu „Nikad više“, Goran Šobić Sirano doživljava tešku saobraćajnu nesreću. Šest meseci sa šipkama u nozi, devet meseci na štakama, godinu i po dana uči da hoda. Bend prestaje sa radom a Sirano objavljuje još jedan spot sa ovog albuma za pesmu „Blajt“. Period neaktivnosti benda koristi da objavi prvu knjigu, zbirku pesama pod nazivom „Ovde ko uđe ne izlazi živ“ (Familet, 2006.) Knjiga je sastavljen od pesama pisanih za bend.

To vreme Sirano je iskoristio da napiše i poetski roman pod nazivom „Berger je kriv“. Knjiga je objavljena 2009. godine (Neki rok izdavaštvo) i posvećena je liku Bergera iz filma „Kosa“. Dok tražimo krivca i uvek u drugom Sirano je Bergera okrivio za svoje stvaralaštvo. Knjiga je promovisana u velikoj Sali SKC-a. Na promociji su učestvovali Bora Đorđević, Aca Seltik, Woodoo Popeye, Dragan Novičić, Inspektor Blaža, Miki Perić, Dejan Drvenica, Predrag Mitrović i Katarina Popović koji su čitali odabrane stihove. Sala je bila prepuna, mediji su ispratili ovaj događaj i knjiga je našla svoje mesto na policama knjižara.

Tokom 2012. godine postaje menadžer grupe Feud, koju su osnovali Đorđe Radivojević Ramirez iz „Sunshine“-a i Vuk Protić Haludža iz grupe „Klinika“. Sa albumom „Svinjotaur“, imali su zavidnu medijsku pokrivenost, svirali su na velikim festivalima a njihovi spotovi za pesme „Milion milja“, „Vlast“, „Televizija“ i „Tajkun“ dobili su nagrade za spot godine 2012. i 2013. Goran Šobić Sirano je imao glavnu ulogu u spotu za pesmu „Vlast“.

Konačno, 2018. godine objavljuje treći album grupe Zid Mortal pod nazivom „Monopol i riziko“. U toku je medijska promocija albuma. Spotovi za pesme „Pet minuta sam“ i „Ovo je moj grad“ su skrenuli pažnju na beskompromisni stav ovog benda iskazan i u njihovom čvrstom gitarskom zvuku i specifičnim tekstovima Gorana Šobića Sirana. Na albumu se nalazi i pesma „Južna Afrika 2015“, obrada pesme Riblje čorbe napisane pre 30 godina sa čijom nas obradom Zid Mortal podseća da je i dalje sve isto – isto kao i Siranov davnašnji san pa nam najavljuje nastupe benda „Zid Mortal“, rad na četvrtom albumu kao i objavljivanje treće knjige pod nazivom „Šamarčina“.  Kako kaže, šamar može da ima i vaspitno i osvešćujuće dejstvo.