Kontra vesti

January 25, 2018

Optimizacija Spotify profila za izvodjače

Iako Srbija, a boga mi ni region,  još uvek nemaju Spotify, bitno je da na ovim servisima imate uređene stranice za izvođače. Nije tajna da veliki broj ljudi iz našeg regiona ipak koristi Spotify a izdavači i autori beleže sve veći rast prihoda upravo zbog ovog servisa.

Optimizacija podrazumeva da uredite svoju artist stranicu. Iako dosta streaming platformi ovo još uvek ne omogućava, Spotify je među prvima pokrenuo process u kome izvođačima i njihovom menadžmentu omogućava ove promene.

Spotify For Artist ili Spotify Fan Insights vam omogućava: 
– Da jednostavno upravljate svojim profilom, menjate biografiju, profilnu sliku, kreirate playliste ili promovišete svoju muziku.
– Imate uvid u statistiku i učite o svojim slušaocima. Dobićete pregled ko vas i kada, i koliko i odakle sluša.
– Imate uvid u uspešnost svojih izdanja u realnom vremenu

Procedura:
Za početak potrebno je da instalirate neki VPN kao što je HolaVPN koji će vam omogućiti da pristupite uopšte Spotify-ju, odnosno da promeniti IP kao da pristupate iz recimo Amerike.

Sledeći korak je da napravite svoj Spotify profil na https://www.spotify.com/us/signup/ i kada to uradite idete na sledeći link https://artists.spotify.com/

I pratite uputstvo. Verifikacija će biti najbrža ako imate Twitter pa prođete Twitter Connect proceduru. Prilikom ove procedure obavezno se prvo kao izvođač ulogujte na svoj zvanični Twitter profil. Kada vam odobre pristup dobićete mail u kome vas obaveštavaju da vam je otvoren nalog i možete da započnete uređenje profila.

Zgodna sitnica je što je Spotify for Artist dostupan i kao mobilna aplikacija za iPhone i Android korisnike pa će vam sva statistika uvek biti u džepu.

Nikola Jovanović – Kontra 2018