Menja se termin festivala ‘7 Veličanstvenih’

Organizatori festivala ‘7 Veličanstvenih’ saopštili su da će proomeniti termin održavanja festivala. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti: 

Poštovani gledaoci i svi vi koji pratite festival,
Posle trinaest veličanstvenih godina konstantnog kvalitativnog rasta i uspona, nakon svih izuzetnih doprinosa beogradskoj, srpskoj i evropskoj kulturnoj sceni, festival je, ne našom voljom ili postupcima, izložen nepremostivim teškoćama. Dovedeni smo u situaciju da moramo da pronađemo način da se njegovo postojanje nastavi u drugo vreme i na nekom drugom mestu, verujemo na proleće ove godine.

Od samog početka, od prvog održavanja festivala 2005. godine, sklopili smo dogovor sa Sava Centrom o zajedničkoj organizaciji. Svih ovih godina ta saradnja je funkcionisala s poverenjem i entuzijazmom. Zahvalni smo svima u Sava Centru koji su na različite načine svake godine nastojali i zajedno sa nama ulagali napore da se festival održava u sve boljim uslovima i na što bolji način. Povodom proslave 40 godina Sava Centra 2017. godine dobili smo Povelju „za izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava Centra“.

Međutim, pre potpisivanja novog ugovora za 2018. godinu, na naše iznenađenje, saopšteno nam je iz uprave Sava Centra da se prekida svaka dalja mogućnost ovakve saradnje. Iznoseći argument da, zbog situacije u kojoj se nalazi, Sava Centar počinje da funkcioniše isključivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije festivala.

Time je festival preko noći dobio status bilo kog komercijalnog klijenta i ponudu korišćenja kapaciteta Sava Centra uz plaćanje visokih cena zakupa. Generalni direktor Sava Centra je odbio bilo kakvu komunikaciju ili dijalog i uzvratio nam je apsolutnim ćutanjem i ignorisanjem.

Bez mogućnosti, a i bez želje da ovakve uslove prihvatimo, jer smatramo da potpuna komercijalizacija kulture znači njeno izvesno uništenje, javno iskazujemo protest protiv ovakvog tretmana festivala, ne pristajući da novac i profit budu iznad mnogo važnijih ljudskih vrednosti i potreba.

Ohrabreni Vašom vernošću i entuzijazmom, ne odustajemo od našeg zajedničkog festivala i podjednako, kao svih ovih godina, spremni smo da se borimo za vrhunsku lepotu, filmsku magiju i vrednosti jedinstvene antologije modernog dokumentarizma – „Sedam veličanstvenih“.

Obaveštavaćemo Vas o daljem toku ovih nastojanja i ljubazno vas molimo da prenesete ovu vest u skladu sa svojim mogućnostima.

Direktori festivala

Svetlana i Zoran Popović