Reforma autorskih prava: veća prava za štampu i gledaoce

Evropska komisija je 14. septembra predstavila ambicioznu reformu sistema autorskih prava kojom bi trebalo da se omogući veća dostupnost audiovizuelnih sadržaja širom EU i da se olakša novinskim izdavačima da potražuju autorska prava od internet pretraživača i sistema za automatsko prikupljanje vesti poput Gugla. Internet gigant Gugl smatra da predlog ne pruža dovoljnu ravnotežu, ali je ipak spreman za razgovore.

Predlog je da se olakša distribucija programa na internetu tako što bi jedna stanica, čim dobije pravo na korišćenje sadržaja u jednoj evropskoj zemlji u kojoj posluje, mogla da je nudi na internetu i u drugim delovima EU.

Umetnici i stručnjaci audiovizuelnog sektora, opoput Udruženja privatnih televizija Evrope (ACT) čiji članovi su između ostalog francuski Kanal + i RTL sa sedištem u Luksemburgu, smatraju da se time otvara Pandorina kutija, i da će se smanjiti priliv privatnih investicija u sektoru.

Evropske televizijske stanice sada na internet sajtovima stavljaju na raspolaganje široku paletu programa, u isto vreme kada i na TV stanici ili odloženo.

Ti programi su međutim na internetu dostupni samo u zemlji iz koje je i kanal, a eventualno je moguće da serija koja je u produkciji TV stanice, ili za koju TV stanica ima ekskluzivno pravo, bude prodata za emitovanje u drugoj evropskoj zemlji, što onome ko je finansirao snimanje omogućava da dobije prihod.

“Komisija je otvorila Pandorinu kutiju”, ocenila je Međunarodna federacija Udruženja filmskih producenata FIAPF, uz upotorenje da će beć pune teritorijalne ekskluzivnosti biti manje privatnih investicija i filmova napravljenih u Evropi.

Evropska kancelarija unije potrošača (BEUC) smatra, pak, da je ova reforma korak u dobrom pravcu, ali da nije dovoljno ambiciozna.

“Anahronizam je da korisnici ne mogu da gledaju TV serije, sprotske događaje ili filmove koje emituje evropski operater kojeg je izabrao. Čestitamo Komisiji, ali je potrebno još mnogo uraditi da bi blokiranje sadržaja zbog geografskih područja palo u zaborav”, navodi se u saopštednju.

Evropski javni kanali su takođe sa odobravanjem dočekali predloge Komisije, a Evropska unija javnih rediotelevizija EBU ocenila je da će to omogućiti publici da gleda i sluša emisije javnih medija iz više zemalja preko različitih platformi.

Da Gugl i Fejsbuk ne zloupotrebljavaju novine
Evropska komisija namerava i da pomogne novinskim urednicima da traže prava na članke koje su na internet postavili i koristili Gugl njuz (Google News), Fejsbuk (Facebook) i drugi pretraživači i agregati vesti koji direktno zahvaljujući ovim sadržajima ubiraju prihod od reklama.

Uspostavljanjem tog prava srodnog autorskim pravima, koji bi uživali novinski urednici, Komisija se direktno meša u spor koji već godinama vode urednici i internet pretraživači i agregati vesti poput Gugla (Google), koji koriste njihove proizvode a ne plaćaju ništa.

Udruženje evropskih novinskih izdavača (ENPA) ovo je okarakterisalo kao “značajan i istorijski korak”, a Međunarodno udruženje novinara IFJ iz Brisela, sa sedištem u Briselu, pozdravilo je predlog Komisije koji će po njihovom mišljenju će “dopineti osnaživanju novinara jačajući njihov ugovorni položaj”.

Američki Gugl ocenio je da “odgovarajuća ravnoteža još nije postignuta”, ali je naveo da je spreman da diskutuje. Ove reforme, koje je Komisija predstavila 14. septembra, treba još da dobiju zeleno svetlo zemalja članica EU i Evropskog parlamenta.

Izvor: AFP
http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/10426-reforma-autorskih-prava-vea-prava-za-novinare-i-gledaoce.html